Izreke o sudbini

O SUDBINI

Adrian Predrag Kezele “Kakva god bila naša sudbina i kakve god bile teškoće kroz koje moramo proći, nikad se ne smijemo smatrati žrtvom. Sve u svemiru ispunjeno je svrhom. Jedino s tim stavom možemo naprijed.” (Riječi nadahnuća)

Albert Camus “Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire.” “Veličina čovjeka je u njegovoj odluci da bude jači od svoje sudbine.” “Znam da velike historijske tragedije često fasciniraju ljude približavanjem užasa. Paralizovani, oni ne mogu srediti svoje misli da učine nešto već čekaju. Dok tako čekaju, jednog dana čudovište Gorgon ih proždere. Ali ja bih želio da vas ubijedim da čini mogu biti razbijene, da je to samo iluzija nemoći, da je snaga srca, inteligencije i hrabrosti dovoljna da zaustavi sudbinu i ponekad je preokrene.”

Anthony Robbins “U vašim trenucima odluke oblikuje se vaša sudbina.”

Arthur Schopenhauer “Sudbina miješa karte, a mi igramo.”

Béla Hamvas “Odbaciš li čin, iz njega će izrasti stav. Odbaciš li stav, iz njega će izrasti karakter. Odbaciš li karakter iz njega će izrasti sudbina.” Eshil “Zajednička nam je sudbina, ali misao pripada pojedincu.”

Ezop Niko ne treba misliti da tokom života sve uvijek treba ići lako, jer sudbina je promjenljiva i nakon dugog razdoblja zatišja neizbježan je dolazak ružnog vremena.”

Friedrich von Schiller “Sitne su i uske duše oni koji tako rado svaki zasluženi jad obilježavaju imenom neumoljive sudbine.”

Georges Clemenceau “Čast onima koji ne obaraju oči pred sudbinom.”

Heraklit “Karakter čovjeka je njegova sudbina.” Hermann Hesse “Samoća je put kojim sudbina želi čovjeka dovesti sebi samome.” Homer

“Sudbina je ista za čovjeka ako se povlači i ako se snažno bori. Čovjek umire koji nije napravio ništa, kao i onaj koji je napravio puno.”

Jörg Zink “Imaj svoj put jer je to put života. Na njega se tuži samo onaj ko ne razumije. Sve prihvati kako se dogodilo i ne zavaravaj samoga sebe. Iz priznavanja svoje vlastite sudbine raste pouzdanje tako potrebno čovjeku koji gleda unatrag.”

Milan Kundera

“Rijeke teku vjekovima, a ljudske sudbine se odigravaju na obalama. Odigravaju se da bi sutra bile zaboravljene, a rijeke će teći dalje.” (Nepodnošljiva lakoća postojanja)

Nizami

“Ti sam si tvoja sudbina, tvoja smrt i tvoj život. Posljedica dobra je dobro, a zla zlo. Tvoju tajnu eho od brda odaje, otkrivajući samo ono što si mu prije povjerio.” (Medžnun i Lejla)

Pablo Neruda

“Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te liječi – krupnim.” Plutarh “Neko je kazao da sreća upravlja našim životom, a ne mudrost, a to znači da ljudsku sudbinu, kao što mudrac reče, ne vodi umna sposobnost nego puka slučajnost.”

Robert F. Kennedy

“Svaki put kada se čovjek bori za ideal, ili se trudi da poboljša sudbinu drugih, ili se bori protiv nepravde, on šalje mali zračak nade.”

Izvor:Wikipedia