Šamani i šamanizam nekad i danas

Šaman je naziv prvenstveno za iscjelitelja i proricatelja sudbine i vodiča na putu za ostvarenje onoga što vam je prorečeno. U drevnim kulturama za šamane se kaže da su “ranjeni iscjelitelji” stoga što njihov dar najčešće dolazi kroz patnju. Šaman posjeduje dvije duše od kojih je jedna tjelesna, a druga slobodna koja može putovati izvan tijela, a najčešće se služe izvan tjelesnom dušom na svojim “putovanjima.” Imaju sposobnost razgovora s mrtvima, komuniciraju s duhovnim svijetom, u dodiru su sa svim onim što je mistično, tajno i teško za povjerovati dok vam ne ustreba njihova pomoć. Možda je najjednostavnije reći da su oni samo jedna vrsta vidovnjaka koja posjeduje mnogo veći moći od prosječno osobe sa sposobnošću vidovitosti. Današnji šamani slijede tradiciju onih drevnih i približavaju je modernom dobu. Mnogi liječnici širom svijeta koji imaju šire poglede i vide granice medicine, to jeste, uviđaju nedostatak duhovnog u medicinskom pristupu služe šamanskim metodama.
Šamani se mogu služiti raznim tehnikama, cijelim spektrom proricateljskih sposobnosti da bi bili posrednici, glasovi nevidljivoga i riješili nečiji problem. Oni su ujedno i iscjelitelji s božanskom moći da iscijele ranjeno i bace svjetlost na put oporavka.Tako vam preko njih dolaze odgovori na pitanja koja tražite. Oni otvaraju vašu osobnu knjigu sudbine te iz nje iščitavaju vašu budućnost, kao i sadašnjost. Praktični život i duhovni svijet se čine daleko jedni od drugoga no preko šamana, vidovnjaka te granice se brišu i spajaju.
Mogu vam protumačiti snove koji su važan dio svačijeg života u smislu da bolje razumijemo stvarnost. Vide ono što je skriveno i na što često očajnički tražimo odgovore ili rješenje neke situacije.
Osnovna nit vodilja šamanizma je: pomozi i služi.
Svaki drugi pristup koji netko nudi u njihovo ime jeste pogrešan.
Doći u dodir sa magičnim moćima ovih – jednostavno rečeno -vidovnjaka moguće je danas mnogo lakše nego što je to bilo u nekim drugim prošlim vremenima.
Zanemariti duhovno, ignorirati nevidljive sile, okretati se samo poznatom čak i kad nam ne daje nikakve odgovore niti pomaže-jeste znak ograničene duše, ograničenog uma i uskog gledanja na život.
Kad tražite pomoć i ne nalazite je tamo gdje očekujete…Onda tražite tamo gdje niste nikad ni mislili da bi se usudili.