Ljubavni tarot: Sudbinske ljubavi

Često za sudbinske ljubavne veze u tarotu Osmica pehara ima izrazito važno značenje, jer se na njih gleda kao na nešto nepromjenjivo što ipak nije točno. Koliko je za naše dobro prepustiti se sudbini u ljubavi čak i kada ona nije ono što smo zamišljali da će biti, a koliko skupiti hrabrosti i krenuti dalje za srećom kakvu priželjkujemo? Čini se da izbor imamo. No osmica pehara nam zatvara krug.
Tarot karta Osmica pehara ili kaleža jedna je od zahtjevnijih karata za tumačenje te traži temeljiti i dubinski uvid u poveznici s drugi kartama koje se uz nju otvore. S jedne strane, na jednostavno pitanje dali netko ima osjećaje prema vama odgovor je-da. To je onaj lakši dio tumačenja. S druge strane, ova karta simbolično prikazuje osam pehara koji nisu prazni, dakle, ukazuje da su emocije još uvijek tu. Na slici je također osoba koja se udaljava, sa štapom, dakle, simbolično, vrlo teško se oprašta od nekoga ili nečega za koga još ima osjećaje, ali je došao čas promjene i neminovan je rastanak. Četvrtina mjeseca na karti ukazuje jasno pokazuje da je došao kraj nečemu, da se jedan životni ciklus zatvara i kreće se u novo životno poglavlje, nova iskustva, jer je sa starim načinom života završeno. Izbor je skoro nemoguć, jer simboli pokazuju da se već krenulo dalje.
“U Mitološkom tarotu prikazan je Psihin put u podzemni svijet. U ovom tarotu boje pehara povezana su s mitom o Erosu i Psihi. Nakon što ju je Eros napustio, Psiha je spremna učiniti sve kako bi vratila njegovu ljubav. Pa čak i otići u podzemni Had (iz kojeg se smrtnici ne vraćaju kada jednom uđu) kako bi od same kraljice Perzefone namolila čarobnu pomadu za Afroditu, kako bi ova bila još ljepša. Pred mladom Psihom težak je izbor, njezina odluka je teška, što se dobro vidi na ovoj karti. Također, ovu možemo nazvati prepuštanja sudbini koja neminovno tu i tamo pokuca na vrata svakog od nas. Da, nakon ulaska, boravka i izlaska iz Hada Psihu je čekao novi početak s njezinim voljenim.”

Karta stabilnosti s jedne strane, s druge karta izazova i promjena, sama za sebe govori mnogo, no tek sagledavajući karte koje se s njom otvore na određeno pitanje možemo doći do odgovora koji će nam ukazati na pravi put, otkriti ono što nam se čini da ne znamo. Ovdje posrijedi nije intuicija već prepuštanje sudbini ili biranje novog životnog puta da bi izišli iz situacije koja nam nosi nesreću.